Mahetaludest saab nii looduskosmeetikat kui tatrapastat

Mahetalu
Terje ja Paul Sõrmus Vana-Sõrmuse talust peavad mustasõstraistandust, mis varustab toorainega omaenda väikest joogitööstust. Foto: Tiit Efert

Läinud nädalal tegi parima mahetootja konkursi žürii ümber Eesti tuhandekilomeetrise ringi, külastades kuut eriilmelist mahetalu. Võitja kuulutatakse välja hilissügisel peetaval traditsioonilisel mahekonverentsil.

Jõgevamaal Raadivere külas perekond Hütile kuuluvas OleMari talus on kaks tegevusvaldkonda: taime- ja kitsekasvatus. Esimene on perenaise Marika kanda, teine peremehe Ole vedada. Marika kasvatab, kogub ja kuivatab taimi ning valmistab neist teesid ja looduskosmeetikat. Kaks valdkonda kombineeruvad mitmeti. Piparmünt, saialill, salvei ja pune täiendavad OleMari kitsepiimast valmistatud juustude maitset ja kitsedelt saadud sõnnik aitab omakorda taimedel kasvada.

„Kui viime sügavallapanu laudast välja komposteeruma, jõuab see ülejärgmisel aastal taimepeenrasse,” selgitas Ole.

LOE ROHKEM

Mahemärk

Allikas: maaelu.postimees.ee