Tallinna Toidumess 2024 alustab!

Tallinna Toidumess 2024 algab! Foto: Tallinna Toidumess 2023 Marek Metslaid
Foto: Marek Metslaid / Tallinna Toidumess 2023

Tallinna Toidumess 2024, mis toimub tänavu juba 31. korda (25.-26.09.2024), on Eesti toiduproffide seas oodatud ja hinnatud erialasündmus. Messil kohtuvad 5000 Eesti toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse, kaubanduse ja paljude sidusalade esindajad ning valdkonna spetsialistid lähinaabrite juurest.

ASUKOHT – Toidumess toimub Unibet Arenal.

Messile pääseb kutsega, mille alusel registreeritud külastaja saab õiguse ühekordseks messikülastuseks. Messile pääseb alates 18. eluaastast. Kutseid väljastavad eksponendid. Messile pääsevad erialakülastajad, toiduvaldkonna spetsialistid toitlustuse, majutuse, jae- ja hulgikaubanduse, tootmise, pakendi, IT, seadmete ja vahetult teenuseid pakkuvatelt sidusaladelt.
Mess ei ole avatud lõpptarbijatele.

Profiprogrammis on erialased võistlused. Lisaks erialased seminarid kaubandusele, tööstustele, toitlustusele kooli- ja lasteaiatoitlustajatele.

Vaata lisa: https://tallinnfoodfair.ee/

Organic Estonia teist korda Tallinna Toidumessil!

Organic Estonia MTÜ on Eesti mahemajanduse ettevõtete katusorganisatsioon, mis toob liikmelisuse alusel kokku sertifitseeritud mahe- ja loodustoodete tootjad. Katusorganisatsioon pakub liikmetele võimalust tutvustada oma innovaatilisi tooteid, luua ärikontakte, kohtuda uute ja vanade äripartneritega, laiendada turgu ning hoida end kursis uute tootearenduste trendidega.

Ettevõtted, kes tänavu Tallinna Toidumessil Organic Estonia messiboxis esindatud on: Natural ChagaMinna MarmelaadHiiu GourmetMust KüüslaukTervixTõrvaaugu Mahe TaluRoheline UbaShroomwellTartu Mill ja Punch Club. Meie stendi number: A-14.

Minna Marmelaad / Minna Sahver OÜ

Suvi põhjamaades on lühike. Vaevu jõuavad ahvatlevad marjad metsa all ja koduaedades küpseks saada, kui juba ongi vilud sügisilmad käes. Aga inimesed on põhjamaades nutikad – aastasadade jooksul on nad välja töötanud palju kavalaid viise, kuidas kõiki neid puhtas looduses kasvanud magusaid ja tervislikke marju ja puuvilju pikaks talveks säilitada.

Minna marmelaad on iidsetest traditsioonidest inspireeritud hõrk ja tervislik maius, mis sobib oivaliselt kaasaegsele kiire elutempoga inimesele. Pehme ja suussulav marmelaadikomm on valmistatud käsitööna ökoloogiliselt puhastest koostisosadest ning sobib nautimiseks kõigile magusasõpradele, sest tardainena on Minna marmelaadides kasutatud vaid täistaimset ja looduslikku agar-agarit.

Õrn ja aromaatne Minna marmelaadikomm on reis sooja suvepäeva juba esimesest suutäiest. See on imeline maitseelamus, mis pakatab puhtas põhjamaises looduses kasvanud aia- ja metsamarjade ning mahedate puuviljade
ehedast maitsest. Sule silmad ja lihtsalt naudi! 

Minna marmelaad on justkui põlvkondadevaheline sild. Iga kommi sisse on peidetud mälestus vanaema Minna marjapõõsastest, viljapuudest, köögiviljaaiast ning sahvrist ja südamega
tehtud hoidistest.

______________________________________

Must Küüslauk / Must Küüslauk OÜ

Must Küüslauk OÜ / Tallinna Toidumess 2024

Eriliselt hõrk maitse
Musta Küüslaugu maitse on tähelepanuväärne. See on segu soolakast ja magusast, karamellisest ja šokolaadisest, pisut mõrkjast ja pisut hapukast. Kas oled kuulnud umami maitsest? Inimesel on neli maitsetaju: magus, hapu, soolane ja kibe. Umami on viies maitse. Selle jaapanikeelse sõna vaste eesti keeles on „hõrgutav“. Just seda maitset kannab Must Küüslauk.

Umami omadus on see, et ta võimendab teisi maitseid, seguneb nendega hästi ja loob imelisi maitsekooslusi. Just sellepärast soovitame Musta Küüslauku kasutada nii eelroogade, pearoogade kui dessertide juures. Otsi inspiratsiooni meie retseptidest! Musta Küüslaugu abil üllatad oma perekonda muutes ka argiroad pidupäevaseks ja eriliseks. Lisa Musta Küüslauku kas jäätisesse või salatisse, pastasse või maasikamoosi. Ja kui veel külalised peaksid saabuma, siis jagub seda põnevust ja ahhetamist päris kauaks. Võid kasutada Musta Küüslauku õhtusöögi igas roas alates suupistevaagnast kuni šokolaadikoogini välja.

Üha enam avastavad Musta Küüslaugu võimalusi restoranid ja toidutootjad. Ja miks ka mitte? See toode annab võimaluse eristuda, luua silmapaistvaid maitseid ning lisada toidule samal ajal tervist toetavaid omadusi. Kindlasti soovitame ka kodukokkadel Musta Küüslauguga eksperimenteerida.

______________________________________

Tõrvaaugu Mahetalu / Tõrvaaugu Mahetalu OÜ

Tõrvaaugu Mahetalu OÜ / Tallinna Toidumess 2024

Kõigest 30 aastat tagasi sai meie pere poolt soetatud üks müstiline talu Vigala vallas – Tõrvaaugu talu. Aastad möödusid linnutiivul ning aastal 2008 tärgataski huvitav idee – proovida kasvatada tatart – mahetatart. Ostsimegi koti tatart, proovimaks ja katsetamaks, kuidas huvitav teravili Eesti kliimavöötmes kasvab.

2012.a sügisel saime mahetootjateks ja -töötlejateks. Pika ja künkliku katseeksituse tulemina olemegi leidnud parima viisi mahetatra kasvatamiseks ning selle edasiseks töötlemiseks, olles rahul nii ise kui ka otse loomulikult tarbija.

Möödunud külviperioodil sai tatart külvatud ~ 200 ha põllumaale ning ülejäänud põldude eest hoolitsesid suure hoole ja armastusega 150-pealine lambakari.

______________________________________

Tsau Kakao / Roheline Uba OÜ

Rpoheline Uba OÜ / Tallinna Toidumess 2024

TSAU KAKAO on Eesti bränd, mis muudab kakao valmistamise senisest tunduvalt lihtsamaks – joogi saamiseks on vaja lisada vaid vesi. Väike suhkrusisaldus ning mahetooraine ühes kasulike lisanditega annavad tulemuseks maitsva ja tervisliku joogi.

Meil on kaks tooterühma: Heaolu kakaod ja Funktsionaalsed kakaod. Heaolu kakaod on lihtsa koostisega, siin on näiteks Piimakakao, Kaerakakao, Laste kakao, samuti ka loodusliku magusaine erütritooliga kakaod. Funktsionaalsed kakaod on eksklusiivsemad, töötatud välja organismi funktsioonide toetamiseks, sisaldades mineraaliderikast toorkakaod ja mitmeid toniseerivaid lisandeid, näiteks Hommiku kakao on Lion`s Mane pulbriga, Elujõu kakao on kollageeniga ning Hea une kakaosse on lisatud magneesiumi ja Reishi pulbrit.

Kõik kakaod on saadaval kahes variandis: valgurikka täispiimapulbriga ning veganvariant laktoosi-ja gluteenivaba kaerajoogi pulbri.

______________________________________

Hiiu Gourmet / Hiiu Gourmet OÜ

HIIU GOURMET’i toodetes on armastust ja hoolimist!
Igas purgis ja pudelis on killuke Hiiumaa metsadest ja aasadelt. Hiiumaa metsadest tuleb aga puhas tervis, kasulikud toitained ning mineraalid, mis teevad kõhule ja hingele pai!

______________________________________

Punch Club / Punch Club OÜ

Punch Club on Eesti joogitootja, kes on teel kokteilimaailma absoluutsesse tippu!

Häid kokteile saab nautida ka pudelist. Vähesed teavad, et Eestis on juba aastaid tegutsenud maailmatasemel kokteililabor, mille põhiliseks tegevusalaks ongi just valmiskokteilide tootmine. Tegemist on Tallinnas paikneva joogitootjaga Punch Club, kes on end lühikese ajaga murdnud kokteilimaailma absoluutsesse tippu.

Punch Clubi toodete edu saladuseks võib kindlasti pidada nende pilkupüüdvat disaini ja põnevaid maitsed. Lisaks kodumaisele tunnustusele on Eesti tootja valmiskokteilid säranud paljudel mainekatel rahvusvahelistel võistlustel ning üheks suurimaks saavutuseks võib lugeda jookide olümpiaks peetaval San Francisco World Spirits Competitionil võidetud topelkuldmedalit. Kusjuures Punch Club on esimene Eesti ettevõte, kellele selline au on osaks saanud.

Kuid lisaks maitsele on kõrgeid hinnanguid pälvinud Eesti käsitööjookide kaunis väljanägemine. Auhinnalisi kohti on nopitud tuntud disainikonkurssidelt nii Eestist kui välismaalt.

______________________________________

Natural Chaga / Natural Chaga OÜ

Natural Chaga OÜ / Tallinna Toidumess 2024

Natural Chaga OÜ on pereettevõte ning me loodame laieneda ja pakkuda säästlikult korjatud eesti musta pässiku tooteid kogu maailmas.

Oleme keskendunud jätkusuutliku tarneahela loomisele, mis austab Eesti looduskeskkonda ja propageerib musta pässiku kasutamist tervisliku eluviisi osana.

Elame ja töötame oma metsas Pillapalu Forest Retreat’is.

Mina olen Robin, inglane. Minu naine ja kaks last on eestlased. Kui ma 2004. aastal Eestisse kolisin, avaldas siinne loodus mulle kohe muljet – tühjad liivarannad, karge puhas õhk ja lõputud metsad.

Sellest ajast peale on suved ja sügised pühendatud metsamarjade kogumisele ja metsaseente otsimisele – enamasti meeldib meile korjata mustikaid, metsmaasikaid, pohli, pilvikuid, kukeseeni ja riisikaid.

Mõni aasta tagasi tutvustati mulle chagat ehk musta pässikut ning sellest ajast alates olen olnud pässiku ajaloo, kasutamise ja tervisele kasulike omaduste avastuse teekonnal.

Kui koroonaviirus tabas maailma, mõistsin, nagu paljud teisedki, et tugevam immuunsüsteem võib palju aidata. Kuigi ma ei usu, ja selle kohta pole ka tõendeid, et must pässik võiks koronaviirust ära hoida või ravida, usun siiski, et tugevama immuunsüsteemiga inimestel läheb pandeemia perioodil paremini.

See on lihtsalt loogiline.

Oma immuunsüsteemi toetamine on minu jaoks isiklikult erakordselt oluline.  Olen põdenud elu jooksul kaks korda vähki. Mulle on tehtud  lugematuid operatsioone. Tegelikult nii mitu, et olen täpse arvu unustanud, aga igal juhul üle kümne. Lisaks kuude kaupa keemiaravi. Nüüdseks olen palju aastaid olnud vähist vaba, aga arstid on teinud mulle selgeks, et minu immuunsüsteem on tõsiselt kahjustatud, peamiselt keemiaravi kõrvaltoimete tõttu.  Seepärast on ka koroonarisk minu jaoks suurem kui enamikul inimestel. Aga asi pole muidugi ainult koroonaviiruses. Pean kaitsma end ka teiste viiruste ja haiguste eest ja seda ma ka teen.  Kasutan musta pässikut iga päev, et oma tervist kaitsta ja immuunsust tugevdada. Mind see aitab.

Alustasime oma tegevust ja e-poodi, et aidata levitada teavet musta pässiku kohta ja muuta Eesti metsik, puhas ja looduslik Natural Chaga™ kättesaadavaks võimalikult paljudele inimestele.

______________________________________

Shroomwell OÜ / Shroomwell OÜ

Shroomwell Innovation on täna maailma suurim meditsiiniseente kasvatajakellele kuulub 500 hektarit meditsiiniseente välikasvatusi Eestis ja USA-s. Tõrvas alustas ettevõte 5000 ruutmeetri suurust meditsiiniseente sisekasvatuse rajamist. Väli- ja sisekasvatuste kombineeritud mahtude põhjal edestab Eesti roheidu kõiki globaalseid konkurente.

Me keskendume  kahele suurele valdkonnale- tervisetoodetele ja roheinnovatsioonile, mida juhivad meditsiiniseened. Tervisetoodete valmistamine on osa meie ettevõtte DNA-st, millele täna lisandub eraldi strateegilise suunana roheinnovatsioon.

Seened on inimkonna järgmine suur võimalus, mille potentsiaali on aastakümneid alahinnatud, kuid mis teaduse ja tehnoloogia toel tänaseks tõelist võidukäiku tegemas. Meditsiiniseened võimaldavad meil edendada mitme valdkonna tulevikku, mis tänaseks jõudnud kriitilise piirini. Seente juhitud roheinnovatsioon aitab nii inimesi, loodusrikkust kui kliimat. Usume, et mistahes probleemi saab lahendada vaid mõne seenega.

______________________________________

Tartu Mill / Tartu Mill AS

Tartu Mill grupp – Baltimaade suurim toiduteravilja ümbertöötleja
Tartu Mill AS on Eesti kapitalil põhinev nisu- ja rukkijahutootja. Tööleme oma 60 töötajaga jahuveskis ligikaudu 110 tuhat tonni peamiselt kodumaist toiduteravilja aastas. Koos Läti tütarettevõtetega anname tööd enam kui 500 inimesele ning grupi 2022. aasta müügikäive, mis hõlmas nisu- ja rukkijahu, pasta, erinevate helveste ja jahusegude müüki, moodustas enam kui 200 miljonit eurot.

Täna on Tartu Mill grupp suurim ja kaasaegseim toiduteravilja ümbertöötleja ja pastatootja Baltikumis. Meie tegevuse prioriteediks on rahuolu tarnijast tarbijani ning selleks panustame järjepidevalt tootmise efektiivsuse tõstmisse ja tehnoloogia uuendamisse.

______________________________________

Tervix / Tervix OÜ

Tervix OÜ / Tallinna Toidumess 2024

Oleme oma pika tegutsemisaja jooksul oma klientide puhul märganud, et järjest enam noori peresid ja varajasest lapsepõlvest vanavanemate pärimusi austavad vanavanemad soovivad leida rahvameditsiini traditsioone järgivaid alternatiive tavapärastele ravimitele.

Seetõttu oleme juba aastast 2002 tegelenud puhtal Eesti toorainel põhinevate looduslike tervisetoodete väljatöötamise ja tootmisega. Meie eesmärk on ühendada esivanemate tarkus tänapäevaste teadmistega loodusteadustest ning luua seeläbi puhtaid, looduslähedasi tooteid.

Algselt astelpajukasvatajate poolt asutatud ettevõtte eesmärgiks oli tuua tarbijateni astelpaju arvukad kasulikud omadused läbi erinevate toodete. Aastate jooksul on meie toodete valik oluliselt laienenud ning nüüd pakume erinevaid loodustooteid nii akuutsete külmetusnähtude leevendamiseks, üldise immuunsüsteemi turgutamiseks kui lihtsalt mõnusaks täienduseks toidulauale.

Meie salvid ja siirupid on tõhusad nii külmetuse vastu kui ka nahahoolduse tarvis – haavade, kriimustuste, jalaseene ja akne hoolduseks – lisaks on kõik meie salvid antibakteriaalse toimega. Samuti on meie valikus unikaalsed, tervislikud õlid ja muhedad lisandid gurmeetoitude kõrvale.

Tegeleme igapäevaselt uute toodete väljatöötamisega ning meie koostööpartneriteks on Tartu Ülikooli farmaatsiainstituut ja TTÜ Keemia ja biotehnoloogia instituut.

Kõik Tervixi tooted on:

* valmistatud Eesti päritolu ja puhtast loodusest hangitud toorainest
* vabad sünteetilistest koostisosadest ja säilitusainetest
* kasutatavad imikueast alates 
* valminud käsitööna Eestis

Meie missiooniks on pakkuda klientidele võimalikult puhtaid tooteid kodukandi loodusest, seetõttu on ligi 90% meie toorainest eestimaist päritolu ja väga hoolikalt valitud meie enda tootearenduse meeskonna poolt.

Muidugi ei saa me läbi eksootilisemate tooraineteta, nagu seda on eukalüpti-, seedermänni- ja teepuuõli, kuid ka nende tarnijad on hoolikalt kontrollitud ja tooted enne kasutamist testitud. 

Ligi 20-aastane kogemus on andnud meile kindluse, et oleme õigel teel ja looduse enda poolt kingitud abivahendid tervise hoidmiseks ja turgutamiseks on juba aastasajandeid põhjamaisete rahvaste ellujäämise võti.

______________________________________

Vaata, mis toimus eelmisel aastal Tallinna Toidumessil – Klikka siia!

Kohtume Tallinna Toidumessil!

Allikas: organicestonia.ee / profexpo.ee