Saidafarmis toimus esimest korda Eestis rõõmsatele lehmadele pühendatud päev

Taanlaste eeskujul tähistasime Saidafarmis esmakordselt Eestis Rõõmsa Lehma Päeva. “See on ainulaadne võimalus tõmmata tähelepanu karjaloomade heaolule,” selgitas Organic Estonia eestvedaja Krista Kulderknup.
Organic Estonia sai idee tähistada karjalaskepäevaga loomade heaolu külastades Taanis sealset organisatsiooni Organic Denmark. “Organic Denmark inimesed soovitasid seda ideed ka Eestis kasutada, et propageerida loomade heaolu, mis omakorda propageerib mahepiimatooteid ning toetab seeläbi keskkonnasäästlikku tarbimist,” kommenteeris Organic Estonia eestvedaja Krista Kulderknup. “Kui inimesed näevad, kui tore on loomadel rohetaval karjamaal rohtu süüa, mõeldakse ehk mahetoodetele rohkem.”
On ju tõsi, et suurte farmide piimalehmad enamasti karjamaale ei pääse, nad veedavad oma elu laudas ja nende elu on suhteliselt lühike.
“Mahepõllumajanduses seevastu pole loom pelgalt tootmisvahend, vaid elusolend, kellele tahetakse pakkuda parimat,” kommenteeris konsulent ja maheveiste pidaja Vaike Nõu.
Koostöös Eesti saatkonnaga Taanis, Saidafarmi ning Maaülikooli üliõpilasseltsiga Taurus korraldas Organic Estonia 11. mail esimest korda Eestis Rõõmsa Lehma Päeva.
Ligi 70 inimest tuli uudistama, kuidas Saidafarmi mahedad piimalehmad sellel kevadel esmakordselt laudast karjamaale pääsesid.
Rõõmsa Lehma Päeva üritusel osales ka Euroopa parlamendi rahvapartei juht Joseph Daul, kes tuli ekstra kohale just Saidafarmi külastama. “Olen ka ise farmer,” sõnas hr Daul, “ja ma mõistan, mida sellise farmi pidamine tähendab – see on suur vastutus.”
Saidafarmi peremees Juhan Särgava pakkus külalistele degusteerimiseks uusi Saidafarmi tooteid – uusi mahejuustukrõpse ning teed, kohvi, limpsi ja küpsiseid.
Järgmisel aastal on Organic Estonial kavas korraldada Rõõmsa lehma päev mitmes mahefarmis üheaegselt.