Saarema Piimatööstuse mahepiimal uus nimi ja pakend

Organic Estonia liikme Saarema Piimatööstuse mahepiim kannab uut nime ja pakendit: müügile on jõudnud MO Saaremaa mahetäispiim.

 

Alates märtsist 2020.a kannab Saarema Piimatööstuse mahepiim uut nime ja pakendit: MO Saaremaa Öko mahetäispiima leiab nüüdsest ühe- ja pooleliitrisest keskkonnahoidlikust purepakendist.

Mahepiima tooraine pärineb seitsmelt Saaremaa ja Hiiumaa mahepiimatootjalt ning selle rasvasisaldus on 4,0–4,4%. MO Saaremaa mahepiima juues võib olla kindel, et see ei sisalda antibiootikumide, kasvuhormoonide ega taimekaitsemürkide jääke. Iga toote ostnud inimene aitab seega säilitada ka unikaalset elu Eesti saartel ja annab tööd kohalikele talunikele.

MO Saaremaa on Saaremaa Piimatööstuse uus kaubamärk, mille alla liiguvad järk-järgult ettevõtte kõik tooted. Saaremaa Piimatööstus on ühistu, mis tähendab, et talunikud kontrollivad kogu ahelat alates karjamaadest, kus lehmad söövad, kuni valmistoote kvaliteedini. Mahepiima tootjate lehmad saavad liikuda vabas looduses ja loomadel võimaldatakse elada oma loomupärast elu. Peale kõrge rasvasisalduse muudavad paene pind ja päike piima ka kaltsiumi- ja D-vitamiinirikkaks. Teadaolevalt on Saaremaa kõige puhtama õhuga ja päikeselisem koht Eestis.

Mahepiim on kena ka väljast, sest see on pakendatud keskkonnahoidlikku purepakendisse, mis on valmistatud ainult taaskasutatavast materjalist. Pakendi ja korgi plastiku valmistamiseks on kasutatud Soome mändide puidujääkidest valmistatud õli. Pealegi on pakend süsinikuneutraalne.

MO Saaremaa mahepiima leiab nii üheliitrisest kui ka käepärasest pooleliitrisest pakendist. Seega on Saaremaa Piimatööstus muutnud väärtusliku piima lõpuni keskkonnasäästlikuks.

Fakte mahepiimast

  • Mahepiim ei sisalda antibiootikumide, kasvuhormoonide ega taimekaitsemürkide jääke.
  • Mahepiimas on rohkem oomega-3-rasvhappeid ja linoolhapet (Srednicka-Tober et al., 2016).
  • Mahepiimas on rohkem E-vitamiini ja rauda ning selles on madalam oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete suhe (Srednicka-Tober et al., 2016).
  • Mahepiima tarbinud emade imikutel esineb vähem nahahaigusi ja allergiaid (Kummeling et al., 2008 ja Rist et al., 2007).
  • Mahepiima tarbides toetad looduslähedast ja liigiomast põllumajandust ning aitad kaasa kliimamuutuste vastu võitlemisele. Paljudes saarte mahefarmides kasvatatakse Eesti punast ja Eesti maatõugu veiseid. Eesti maatõugu veis on Eesti vanim kohalikku päritolu aborigeensest karjast aretatud siinsete tingimustega kohanenud piimaveisetõug, kelle piim on tummisem ja magusam ning kõrge rasva-, valgu- ja laktoosisisaldusega. Tänu heale söödaväärindusele vajab maakari 20–24% väiksemat sõnnikuhoidlat, mistõttu on nende ökoloogiline jalajälg väiksem. Eesti maakari on osa meie maa ja rahva kultuuripärandist.