Organic Estonia: Tartu linn kasvatab mahetoidu osakaalu lasteaedades ja koolides.

/ Uudis

Tartu linn on võtnud eesmärgiks kasvatada mahetoidu osakaalu lasteaedades ja koolides. Senini on Tartu linn koolide-lasteaedade toitlustajate leidmiseks korraldanud riigihanke, kus lisapunkte jagatakse pakkujatele, kes kasutavad toitude valmistamisel vähemalt 25 protsenti mahetoorainet kindlates kaubagruppides.

Viimastes hangetes on seatud juba tingimuseks, et vähemalt 20 protsenti kogu toorainest peab olema mahe ning lisapunkte teenivad vaid need, kes on valmis vähemalt 51 protsenti kogu toorainest kasutama mahedana.

2020 aasta seisuga pakutakse mahetoitu:

-10 Tartu linna koolis;
-4 Tartu linna lasteaias;
-3 Tartu linna lastehoius.

Omal algatusel pakuvad erinevat mahe toorainet erinevas mahus veel 10 Tartu linna munitsipaal lasteaeda ning Ilmatsalu kool

 

Krista Kulderknup

Krista Kulderknup: “Tervitame igat algatust, mis suurendab mahetooraine kasvatamise mahtusid. Oluline on, et mahetooraine mida koolides kasutatakse, oleks ikka eestimaine ning tootmismahud kasvaksid nii, et see meie tööstusele ka suudaks pakkuda.”

 

 

 

Tartu lähistel asuv Ilmatsalu Lepatriinu lasteaed on üks näide Tartu linna suuremast plaanist mahetoidu osakaalu lasteaedades ja koolides kasvatada. Lasteaia eesmärgiks on muuta laste toidulaud võimalikult mahedaks. Ning selle eesmärgi täitmiseks on lasteaed viie aasta jooksul läinud järk-järgult üle mahe tooraine asutusele.

Lepatriinu läks lendu

„Soovime lastele pakkuda kvaliteetsest ja tervislikust mahetoorainest valmistatud toitu,” lausus Ilmatsalu lasteaia majandusjuhataja Taimi Õunapuu. Lasteaed on läinud üle mahetoidu kasutamisele viie aasta jooksul. „Hindame mahetoitu väga. Edaspidi soovime mahetoidu osa järk-järgult kasvatada,” lisas ta.

Lepatriinu lasteaia lapsed Foto: Erakogu

 

 

 

 

 

 

 

 

Tootjatele jaoks on mahetooraine suurendamine kooli- ja lasteaia toidus vaid heaks uudiseks. See tähendab tootlikuse kasvu ning kohta kuhu oma toodangut pakkuda. Mahekultuur algab meie toidulaualt ja kui laps kasvab juba maast madalast teadmisega, mis on mahe ja öko, siis kasvab temast teadlik tarbija.

 

Kasutatud allikad

Artikkel:MAAELU

Sirle Sõstra – Tartu Linnavalitsus