Head mahesõbrad!
Taevas süttivad heledad tähed,
üha rohkem neid särama lööb.
Tuhat unistust rändama läheb,
kaugeid radu sel jõuluööl.
– Anzela Zarina
Täname koostöö eest 2022 ja jätkame hoogsalt uuel 2023 aastal!
Soovime teile mahedaid ning rahulikke pühi ja tervislikku uut aastat!
Pühade kingituseks meie imeline pehmepiparkoogi tort kamakreemiga
Piparkoogi taigna retsept
• 1,5dl viinamarjaseemne õli või mud puhta maitsega õli
• 1dl mandli- või kaerapiima
• 2 dl voolavat mett
• 2 dl tumedat suhkrusiirupit
• 2 dl marjakama, näiteks Särtsakas Sõstar või Metsik Mustikas
• 2 dl nisujahu või speltajahu
• 2 dl toortatrajahu
• 1tl soodat
• 1tl küpsetuspulbrit
• 0,5tl soola
• 4 tl vürtse (kaneeli, kardemoni, nelki, ingverit). Parim on ise jahvatatud.
Lisaks 3-4 lusikat püreestatud mustsõstraid või moosi
Sega omavahel õli, mandli- või kaerapiim, mesi ja tume suhkrusiirup. Teises kausis sega kokku kuivained Lisa kuivained õli-mee-siirupi segusse. Sõtku taignat lisades alguses 2 dl kamasegu ja siis 4 dl tatrajahu. Sõtku kunii taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub taignapall. Vajadusel lisa juurde 2 dl nisu- või speltajahu. Aseta taignapall kilesse ja pane külmikusse seisma, hea oleks kui seisaks üleöö.
Tordi valmistamine piparkookidest on imelihtne. Küpseta piparkoogi taignast ruudud. Sega omavahel kokku 400 g talukohupiima ja 400 ml vahukoort (Pajumäe mahedad tooted), lisa 3-4 spl kamasegu Särtsakas Sõstar või Metsik Mustikas. Kasuta kihtide vahel lisaks püreestatud mustsõstraid. Piparkoogid niisuta koore või täismahlaga.
Tordi valmistamine:
Sea ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks
ristkülikuks. Lõika tainast 40 ruutu (näiteks 8 x 5). Küpseta 200 kraadi juures umbes 8 minutit. Jahuta piparkoogiruudud. Kihtide jaoks läheb vaja 36 ruutu.
Võta 400 g rammusat talukohupiima ja sega see 400 ml vahukoorega. Pildil oleva toote puhul on kasutatud Pajumäe tooteid. Lisa mesi ja kamasegu. Vahusta mikseriga paar minutit kergeks vahuks.
Valmistamine:
Tordi ladumiseks võib kasutada suuremat vaagnat. Lao kolm kihti küpsiseid nii, et igas kihis on kaksteist küpsist. Iga kihi vahele määri kamavahtu ja püreestatud marju. Pealmine kiht peab olema kindlasti kamavaht. Purusta ülejäänud piparkoogid peeneks ja puista saadud puru tordile. Lõplikuks viimistlemiseks enne serveerimist puista koogile värskeid marju ja pähkleid. Lase koogil enne serveerimist mõned tunnid külmas seista.
Leia mahetooted tordi valmistamiseks Greenest.ee veebipost.