Mahepõllumajanduse aastakonverentsi auhinnatseremoonial kuulutati välja parima mahetootja ja mahetoote konkursside võitjad

Mahepõllumajanduse aastakonverents 2024

26. novembril kuulutati mahepõllumajanduse aastakonverentsi auhinnatseremoonial välja parima mahetootja ja mahetoote konkursside võitjad.

Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartmani sõnul tuleb mahesektori konkurentsivõime arendamiseks kindlasti vaadata ka koduturust kaugemale. „Oleme riiklikul tasandil seadnud ambitsioonika eesmärgi kasvatada mahesektori ekspordimahu kasvu aastaks 2030 pea 2,5 korda, 80 miljoni euroni. Tänane väljakutse on sihistada riigipoolne tegevus nii, et ladustamis- ja töötlemisvõimekus ning suuremate koguste koondamine oleks toetatud. Kindlasti tahaksime jätta Eestisse toorainele lisandväärtuse andmisest tekkiva kasumi,” sõnas Hartman.

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimus viieteistkümnendat korda. Konkursse korraldab Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Konkursi tulemused:

  • Parim mahetootja 2024 – Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ, Janek Kuusik
  • II koht – Ala-Mähkli talu, Lilian Freiberg
  • III koht – Mahe Kirbla OÜ, Liisi Laos
  • Eripreemia: Seto pärandi säilitamine mahetootmise toel, Vaslamäe Mahe OÜ / Uma tettü MTÜ, Terje ja Paul Sõrmus
  • Eripreemia: Oskuslikult kombineeritud looduslähedase tootmisega peretalu OleMari talu OÜ, Ole ja Marika Hütt
  • Eripreemia: Kliendisõbralik mitmekülgne maheviljelus Averi OÜ (Põllumäe Viljad), Ave ja Paul Hallmägi

  • Parim mahetoit 2024 – Metsavenna Turismitalu OÜ, Juust Küllus
  • II koht – Äntu Mõis OÜ, Äntu Gurmee mahebroileriliha kotletid
  • III koht – Honeyberry OÜ, Külmkuivatatud õunapulber

  • Parim mahejook 2024 – Tamme aiandustalu, Meie lapse lemmiktee
  • II koht – Uma tettü MTÜ, Mahe mustsõstra-ingveri shot
  • III koht – Öun Drinks OÜ, Kurk-münt funktsionaalne jook RELAX

Eripreemiad:

  • Kohaliku mahemarja elegantne esitlus šokolaadina – Chocolala OÜ,
  • Eesti mustast sõstrast ja astelpajust valmistatud šokolaadid
  • Kohaliku looga toode kogukonnalt – Urvaste Külade Selts, Pokuteemaliste šokolaadide sari
  • Suurepärases maitsetasakaalus pudrusegu – Rüärääk OÜ, Loona Talu Veski kolmeviljahelbed
  • Hästi õnnestunud mugavustoode toortatrast Wiru Mill OÜ Mahe toortatra pannkoogijahu
  • Mahepõllumajanduse Koostöökogu eripreemia – Linnamäe Lihatööstus AS, maherohumaaveise tooted
  • Organic Estonia Eripreemia – MÖM Organic Honey OÜ, Kinkeraamat Metsik Ökomesi

Veebihääletus Facebookis:

  • Mahetoidusõprade lemmiktoit – Maherohumaaveise hakkliha, Linnamäe Lihatööstus AS
  • Mahetoidusõprade lemmikjook – Uma tettü MTÜ, Mahe mustsõstra-ingveri shot

Mahepõllumajanduse aastakonverents 2024 auhinnatseremoonia. Foto: Lauri Laan
Mahepõllumajanduse aastakonverents 2024 auhinnatseremoonial osales ka Organic Estonia tegevjuht Krista Kulderknup, kes andis üle auhinna MÖM Organic Honey OÜ-le. Auhinna võttis vastu Riin Liht.

Organic Estonia tegevjuht Krista Kulderknup: ,,Mahepõllumajanduse konverentsil andsin üle Organic Estonia poolt mahe toidukingituse 2024 eripreemia. Auhinna sai MÕM metsik Ökomesi. Vastu võttis auhinna ettevõtte tegevjuht Riin Liht. Kingituseks oli disainitud “Muna”. Riinu meeskond oli valmis saanud imelise disainiga kinkekarbi koos erinevate maitsemee segudega. Konkursil “Aasta mahepõllumeheks” valiti Janek Kuusik. Janek, sul on suurepärased ja julged ideed, palju pealehakkast. Edu Tõrvaaugu Mahe talule!”

,,Mahekonverentsi üks välisesinejatest oli Läti mahe organisatsiooni juht. Läti on oma mahe eesmärki kirjeldanud nii 30: 30: 30. Aastaks 2030 on Lätis eesmärgiks saavutada 30% põllupinnast mahedaks. Täna on riik võtnud vastu seaduse, et lisaks koolidele- lasteaedadele varustada 30% ulatuses mahetoiduga kõiki riiklike toitlustusasutusi. Läti lemmikum ja enimmüüdud mahetoode on rukkileib. Läti ambitsiooniks on saada esmalt Baltikumi suurimaks ja edukamaks maheriigiks! Edu suurtele ideedele, toetajatele ning kaasa aitajatele!,” sõnab Krista Kulderknup.

,,Eesti mahepõllumajandusel on juubel! 35 aastat on Euroopa riigid ühtse mahe kvaliteedikava raames põllul ja tööstustes mahereeglite järgi tooteid tootnud. Samuti on iga riik omas tempos ka mahe toitlusettevõtetele kindlad juhtnöörid loonud, et kvaliteedimärki kasutada. Eesti mahepõllu pindalalt olime 2023 jätkuvalt ll kohal Euroopas. Esimesel positsioonil on Austria. Tootmises ja tarbimises on aga küllaga arenguruumi. Eelmisel perioodil tuli sektorisse 80 uut tootjat ning lahkus 160 ettevõtet. Põhjuseks sisendi kõrged hinnad, tööjõud puudus ning impordi soodsam hind ja madal toetuse osakaal. Täna on näiteks jaeturult saada 70% mahe importtooteid ja 30% kohalikku. Mahe koolitoit on hoo sisse saanud, aga kuna enamus toorainet ka koolidesse tuleb läbi hulgiladude, siis on keeruline teada saada, palju siis kohalik põllumees sellest osa saab. Põhjus lihtne, linnade suuremate koolide ja lasteaedade tarvis liigub mahekaupa läbi hulgiladude, et tagada toitlustajale tarnekindlus, tooraine eeltöötlust ning sügis-talvel hoiustamine. Väiksemad koolid lasteaiad saavad tootjatega otse kontaktid, kui hallata suudavad. Organic Estonia poolt oleme viimase 10 aasta jooksul saanud pakkuda ministeeriumile lahendusi mahe valdkonna süsteemi koordineerimiseks, mahtude kasvatamiseks ning info liikumiseks tootja, töötleja ja tellija- Horeca sektori vahel, aga hetkel pole need ideed veel rakenduseni jõudnud. Palju edu Eesti mahetootjatele selle aastapäeva puhul!”

– Krista Kulderknup (Organic Estonia MTÜ tegevjuht)

Allikas: agri.ee / organicestonia.ee