Eesti toidu kuu 2024 on alanud! Käesoleval aastal leiab toidukuu aset juba 10. korda.
Eesti toidu kuu 2024 eesmärk on tuua toidutootmine ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab. Eelmisel aastal pöörati eraldi tähelepanu toidu raiskamise vähendamisele ja sellele, et Eestis kodumajapidamistes tekkiv toidukadu on liialt suur – aastas viskab iga Eesti elanik prügikasti 26 kilogrammi täiesti kõlblikku toitu.
„Raisatud toit ei ole lihtsalt prügikasti visatud juustuviil või saianukk, vaid selle taga peitub kohalike põllumeeste, tootjate ja kaupmeeste aeg ja töö. Eesti toidu kasvatajad ja tootjad teevad suuri pingutusi kestlikuma toidusüsteemi edendamiseks, aga selles töös lasub oluline roll ka tarbijal endal, eriti kuna ligi poolel toidust lastakse raisku minna just kodumajapidamistes,“ on öelnud regionaalminister Madis Kallas.
Kallase sõnul on Eesti toidu kuu väga hea formaat, mille kaudu lisaks hooajalise toidu nautimisele, talvevarude täiendamisele ja siseturismi edendamisele saab kõnetada inimesi ka keerulisematel teemadel. „Toidukuu annab võimaluse tutvustada ka Eesti oma toidukultuuri ning tõsta esile toidutootjaid. Me ei tohi unustada tootjate panust, sest toidujulgeoleku mõttes on väga oluline, et toidu tootmine Eestis säiliks, sõltumata ajast ja oludest,“ kommenteeris Kallas.
Eelmisel aastal Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel toimunud Eesti toidu kuul leidis aset üle kolmekümne toidule pühendatud ürituse. Oli toidufestivale, sügislaatasid, messe, toiduteemalisi töötubasid ning konverentse. Eesti toidu kuu ürituste külastajate arv on aasta-aastalt kasvanud – kui 2021. aastal võttis Eesti toidu kuu üritustest osa üle 50 000 inimese ja 2022. aastal üle 85 000, siis eelmisel aastal juba rohkem kui 125 000 inimest. Loodame, et sel aastal läheb veel paremini!
Vaata selle aasta Eesti toidu kuu ürituste programmi – SIIT
Jälgi Eesti toidu kuud ja tegemisi – Facebookis
Allikas: agri.ee