15. septembril kuulutatakse välja „Parim mahetootja 2019“ ja „Parim mahetoode 2019“ leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis.
„See aasta on mahepõllumajanduse juubeliaasta – Eestis on juba 30 aastat tegeletud mahepõllumajandusega. Selle väärt töö tulemusena on Eesti põllumajandusmaast juba 21% mahepõllumajanduslikus kasutuses ja Eestis on saada lai valik suurepäraseid mahetooteid. Silmapaistvate mahepõllumajandusettevõtjate tunnustamiseks korraldatakse juba 10. aastat parima mahetootja ja parima mahetoote konkurssi. Soovin suure panuse eest mahepõllumajanduse populariseerimisel tänada Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutust,“ ütles maaeluminister Mart Järvik.
Mahetoote konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt. Auhindamine toimus kahes grupis – parim mahetoit ja parim mahejook. Toodete valik on lai: valikus olid pagari-, köögi- ja puuvilja-, teravilja-, liha-, piima jm tooted. Ka jookide valik on mitmekesine. Parima mahetootja tiitli kandidaadid:
- Krista Kanniste, Niliske talu Harjumaalt – lihaveisekasvatus ja aiandus ning lihatoodete ja jookide tootmine.
- Mats Meriste ja Olivia Till, Hallimäe talu Valgamaalt – lambakasvatus.
- Tiina ja Ivo Tomson, Vilsi Angus Valgamaalt – lihaveisekasvatus.
- Harri Ellermaa, Ehe Pojad Viljandimaalt – teraviljakasvatus.
- Carl Rääli, Hansu talu Läänemaalt – köögiviljakasvatus ja munatootmine.
- Allan Sarap, Metsaserva Mesi Tartumaalt – mesindus.
- Karmo Haas, Tori Siidri- ja Veinitalu Pärnumaalt – puuvilja- ja marjakasvatus ning siidri- ja veinitootmine.
Parima mahetootja ja -toote konkursside võitjad kuulutatakse välja pühapäeval, 15. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis Kolu kõrtsi ees kell 15.00 auhinnatseremoonial. Kell 10.00–16.00 toimub Sassi-Jaani talu õuel ka kodumaiste mahetoodete laat ja degusteerimine, kell 12.00–13.00 saavad leivapäeva külastajad valida publiku lemmikmahetoote.
Taust. Parima mahetootja ja -toote konkurss toimub kümnendat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetoode valitakse koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga.
Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.
2018. aastal valiti parimaks mahetootjaks taimekasvatusega tegelev ettevõte Tammejuure talu Läänemaalt. Parim mahetoode 2018 oli Kasekunst OÜ toodetud tume kasesiirup.
Allikas: Maaeluministeeriumi ja Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutuse pressiteade 12.09.2019