Eestis on mineraaliderikas keldi sool veel vähetuntud, kuid oma erakordsete omaduste, maitse ja keskkonnasõbralikkuse tõttu on see tõusmas paljude gurmaanide ja Biomarketi klientide uueks lemmikuks.
Miks kutsutakse keldi soola “keldi soolaks”?
Maitseaine saab ome nime ajaloolistest juurtest ja korjamismeetodist, mis on seotud keltide pärandiga. Keldi hõimud, kes elasid Lääne-Euroopa rannikupiirkondades, kasutasid soola toidu säilitamiseks, maitsestamiseks ja rituaalsetel eesmärkidel. Soola korjati iidsel meetodil, kasutades looduslikke savipõhjalisi soolavälju, mis tagasid soola puhta ja rikkaliku mineraalise koostise.
Tänapäeval toodetakse keldi soola Euroopas peamiselt Prantsusmaa läänerannikul, eelkõige Bretagne’i piirkonnas ja Ile de Ré saarel. Need piirkonnad on tuntud mineraaliderikka halli soola ja soolaväljade poolest, kus merevesi kogutakse madalatesse soolatiikidesse ja kuivatatakse loomulikul viisil, kasutades vaid päikese ja tuule abi.
Lisaks Prantsusmaale toodetakse väiksemas mahus sarnast mineraaliderikast käsitsi korjatud soola ka Portugalis ja Hispaanias. Ka neis piirkondades toodetakse soola traditsiooniliste meetoditega, kasutades merevee looduslikku kuivamist, et säilitada soola loomulik mineraalne koostis ja tekstuur.

Mille poolest erineb keldi sool tavalisest lauasoolast?
Tavaline valge lauasool, mida valdavalt kasutatab ka toiduainetööstus, on rafineeritud ja seetõtt kaotanud suure osa oma looduslikest mineraalidest.
Atlandi ookeani puhastest rannikupiirkondadest korjatud keldi sool on looduslik ja jääb rafineerimata sisaldades seetõttu looduslikult esinevaid mikroelemente nagu magneesium, kaltsium ja kaalium, mis annavad sellele erilise mineraalse profiili.
Samas pole keldi sool kindlasti mingi imerohi – selles sisalduvate looduslike mineraalide nimekiri on küll rikkalik, kuid need esinevad soolas väikeses koguses ja siit ei tasu oodata kiiret tervisemõju. Aga pilt muutub, kui vaatad soolatarbimise mõju meie tervisele pikemas perspektiivis.

Soolatarbimise tervisemõju on maraton, mitte sprint: tarbi vähem ja rafineerimata soola
Tänapäeval on raske leida toitu, mille koostises ei oleks soola. Seetõttu sööb enamik inimesi soola palju rohkem, kui see meie tervisele hea on.
Soola liigtarbimise tervisemõju ei ilmne ühe või viie aastaga, aga aastakümnete jooksul organismi koormamine liigse soolaga võib aidata kaasa kõrgema vererõhu tekkele, suurendab südame- ja neeruhaiguste riski ning võib tekitada luuhõrenemist ja vedelikupeetust.
Seega tasub soolatarbimist tervikuna vähendada ning asendada rafineeritud valge sool rafineerimata soolaga. Ei keldi sool ega Biomarketi enimmüüdav sool – himaalaja sool – pole käsitletavad tervisetootena, mille tarbimist peaks suurendama, aga neid võiks võtta kui tervislikumat ja maitserikkamat alternatiivi tavalisele valgele söögisoolale.

Maitse ja kasutamine
Keldi soola maitse on võrreldes tavasoolaga sügavam, täidlasem ja mineraalsem, mis annab toidule erilise võlu ja maitsenüansi. Oma kergelt niiske konsistentsi, ebatavalise hallika värvuse ja meeldiva kristallilise struktuuri tõttu on see maitseaine põnev ja elevusttekitav kaaslane nii igapäevaköögis kui pidulaual.
Sobib kasutamiseks samal otstarbel kui tavaline söögisool, aga oma mineraalse maitse tõttu sobib ta eriti hästi värsketele salatitele, kalale, mereandidele või lihale ning ka puuviljadele ja magustoitudesse.

Jätkusuutlik ja loodust hoidev tootmisviis
Keldi soola looduslik kuivatamine ja soolaväljadelt käsitsi korjamine teeb sellest ühe loodushoidlikuma soola. Soolameistrid kasutavad traditsioonilisi meetodeid, mis ei kahjusta keskkonda ega riku looduse tasakaalu. Looduse rütme järgides ja kasutades vaid looduslikke protsesse, ei vaja keldi soola tootmine rasketehnikat ega kemikaale, mis selgitab selle kasvavat populaarsust keskkonnateadlike tarbijate seas.
Sool pärineb imeliselt Ile de Ré saarelt
Biomarketi keldi sool pärineb Prantsusmaalt Bretagne’i piirkonnast Ile de Ré saarelt. See on unikaalne saar, mis on tuntud oma rikkaliku looduse ja puhta ranna poolest. Sealne Atlandi ookeani hõnguga looduslik sool kogutakse mereäärsetest “järvedest”, kus merevesi kuivatatakse looduslikult savipõhjas. Ile de Ré oma unikaalsete saviste soolaväljade ja elust pulbitseva keskkonnaga on tõeline loodusparadiis, kust pärinev sool on täis rikkalikke mineraale ja puhta looduse jõudu.

Korduma kippuvad küsimused
- Mis vahe on keldi soolal ja tavalisel lauasoolal?
Keldi sool on rafineerimata ja säilitab oma looduslikud mineraalid, samas kui tavaline lauasool on sageli tugevalt töödeldud ja ilma oluliste mikroelementideta. - Kas seda võib kasutada igapäevaselt?
Jah, keldi soola võib kasutada nagu tavalist lauasoola, kuid soovitatav on seda, nagu iga soola, tarbida mõõdukalt, et vältida liigsest soolatarbimisest tingitud pikajalist negatiivset tervisemõju. - Milline on keldi soola maitse võrreldes tavalise soolaga?
Sügavam, mahedam ja kergelt mineraalne maitse, mis muudab toidu maitserikkamaks. - Kas keldi sool on tervislikum kui tavaline sool?
Maitseaine sisaldab mitmesuguseid mineraale, kuid väikeses koguses. Kuigi mineraaliderikkus on keldi soola eelis võrreldes tavalise rafineeritud lauasoolaga, tasub soolatarbimist tervikuna vähendada. - Kuidas keldi soola kogutakse?
Keldi soola kogutakse looduslikelt soolaväljadelt, kus savipõhjaga “järvedesse” jääv merevesi aurustub tuule ja päikese mõjul, jättes järele mineraaliderikka soolakihi, mis tranditsiooniliselt käsitsi kokku kogutakse. - Kas keldi sool sobib kõigile?
Üldiselt sobib keldi sool igapäevaseks kasutamiseks kõigile, kuid kõrge vererõhuga või soolapiirangut vajavatele inimestele on soovitatav soola tarbimist piirata.
Keldi sool on tervislikum ja matserikkam alternatiiv tavapärasele lauasoolale. Leia toode SIIT
Allikas: https://biomarket.ee/blog/keldi-sool