Toitlustamise ökomärk Eestis ja selle kasud ettevõtjale

Mahetoitlustamisele ei ole Euroopa Liidus ühtseid nõudeid, seega saavad riigid kehtestada oma siseriiklikud nõuded. Eesti on kehtestanud oma riiklikud nõuded mahetoitlustamisele.

Mahetoitu pakkuvad toitlustusettevõtted, sealhulgas laste-, tervishoiu- ja hoolekandeasutused ei pea olema vastavalt tunnustatud, aga nad peavad teavitama oma tegevusest. See tähendab, et Veterinaar- ja Toiduametile (VTA) on nad esitanud avalduse mahetoitlustamiseks ning mahetoidu pakkumisel järgitakse mahetoitlustamise nõudeid.

Alates 2017. aastast on Eestis olemas ka oma toitlustamise ökomärk, mis on mõeldud kasutamiseks toitlustusettevõtetele. Toitlustamise ökomärki võivad kasutada kõik toitlustusettevõtted, kus valmistatakse mahepõllumajanduslikku toitu või mahepõllumajanduslikke koostisosi sisaldavat toitu ning kes on Veterinaar- ja Toiduametit sellest teavitanud.

Toitlustamise ökomärk, kui mahetoorainest vähemalt 20% on mahe

Toitlustamise ökomärki saab kasutada, kui mahetoodete osakaal sisseostetud tooraines on igal kuul vähemalt 20 protsenti. Kui mahetoodete osakaal on suurem, saab ettevõte kasutada ka sobivat ökomärki siin näidatud märkide hulgast.

Pildil: toitlustamise ökomärk

Toilustajal on võimalik ise valida, kuidas mahepõllumajanduslike toodete protsentuaalset osakaalu arvestada – kas ettevõttesse eelmisel kuul toidu valmistamiseks toodud põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal. See teave esitatakse märgiga samas vaateväljas. Märki kasutades ei ole vaja lisada Euroopa Liidu mahemärki, Eesti mahemärki ega järelevalveasutuse koodi. Märgi kasutamine ning järelevalve on Eestis tasuta.

Toitlustamise ökomärgi eeskujud ja kasud ettevõtjale

Toitlustamise ökomärgi kasutamine võimaldab esiteks küsida tarbijalt väärilist hinda, tarbija saab aga teha teadlikke valikuid ja soovi korral eelistada toidukohta, mis kasutab mahetoorainet. Teiseks soodustab see mahetooraine laiemat kasutamist toitlustuses ja edendab seeläbi mahepõllumajandust Eestis.

Toitlustuse ökomärgi väljatöötamisel võttis Eesti eeskujuks Taanis, Norras ja Rootsis juba aastaid hästi toimiva märgistussüsteem. Tarbija on selle märgi seal hästi vastu võtnud ning toitlustamise ökomärki kasutavate eevõtete arv on nendes riikides igal aastal kasvanud.

Enne mahetoitlustamisega alustamist

Enne mahetoitlustamisega alustamist tutvu 2018. aastal koostatud juhendiga „Juhend toitlustusettevõttes mahepõllumajandusele viitavalt märgistatud toidu valmistamiseks ja reklaamimiseks“. Juhend on mõeldud toitlustusettevõtetele (restoranid,
kohvikud, turismitalud, sööklad jt), kes soovivad kasutada mahetoorainet ja sellest tarbijaid teavitada.

Siit leiad trükise “Toitlustuse ökomärk”, mis selgitab ettevõtjale, miks kasutada toitlustuse ökomärki. Trükises on ära toodud 5 sammu toitlustuse ökomärgi kasutamiseks. 

Mahetoitlustajate kohta saad infot Veterinaar- ja Toiduameti järelevalve infosüsteemist, kui valid käitlemisvaldkonnaks “mahetoitlustamine”.